Omvormer kiezen voor je zonnepanelen

Omvormer kiezen voor je zonnepanelen

Steeds meer mensen overwegen om zonnepanelen te laten installeren. We weten ondertussen allemaal dat we onze energie duurzaam moeten opwekken. Het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas om elektriciteit op te wekken zorgen ervoor dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer stijgt. Gevolg hiervan is dat de temperatuur op aarde langzaam toeneemt. Dit wordt het broeikaseffect genoemd.

Zonnepanelen om zelf groene stroom te produceren

Met zonnepanelen kunnen huishoudens zelf groene stroom produceren. Hierdoor hoeven de vervuilende energiecentrales minder stroom te produceren en komt er minder CO2 in de atmosfeer, waardoor de temperatuurstijging op aarde geremd wordt. Maar welke overwegingen zijn er als je zelf zonnepanelen op je dak wilt? Het type omvormer is een belangrijke keuze. De omvormer bepaalt voor een groot deel de werking en installatiemethode van jouw zonnepanelen. Hieronder vind je een aantal eigenschappen van de verschillende omvormer configuraties die je kunnen helpen bij de keuze voor het type omvormer in jouw installatie.

Stringomvormer

De meest bekende omvormer is de stringomvormer. Een stringomvormer is een centrale binnenhuismodule waar je één of meerdere strings van zonnepanelen op aan kunt sluiten. Een string van zonnepanelen is een aantal zonnepanelen die in serie geschakeld zijn. Wat houdt dit in? Een zonnepaneel heeft twee spanningsdraden met connector. Op de ene kabel staat een positieve gelijkspanning (plus), de andere kabel is de negatieve kant (min). Om zonnepanelen in serie te schakelen, moet je de plus van het ene paneel aan de min van het volgende paneel koppelen. Uiteindelijk ontstaat er een keten, een string, met zonnepanelen waar één plus en een min kabel vanaf komen. Deze plus en min moeten op de omvormer aangesloten worden. De omvormer zet de gelijkspanning van de panelen om naar 230 V wisselspanning die je op de meterkast kunt aansluiten. Het voordeel van een stringomvormer is dat deze redelijk voordelig in de aanschaf is. Er zijn echter ook een aantal nadelen. Belangrijkste nadeel is dat een stringomvormer een single point of failure is. Als er een probleem in de omvormer optreedt, is meteen je hele installatie uitgeschakeld en wek je geen groene stroom meer op. Dit nadeel zou je ook weer als voordeel kunnen zien. Als je de defecte omvormer vervangt of laat repareren, is de hele installatie direct weer in bedrijf.

Sringomvormer met optimizers

Een ander nadeel van een stringomvormer, is dat dit type omvormer ervan uitgaat dat ieder zonnepaneel in de string optimaal werkt. Op een groot plat dak zonder schaduw is dit meestal wel het geval. Op een schuin dak of kleiner plat dak is de kans een stuk groter dat er gedurende de dag verschillende panelen gedeeltelijk in de schaduw komen te liggen. Een paneel waar schaduw op valt, levert niet zijn maximale opbrengst. Op zich geen probleem, maar in een string configuratie is dat wel een probleem. Alle panelen gaan dan namelijk slechter presteren. Om dit te voorkomen, kun je zogenaamde optimizers toepassen. Een optimizer is een kleine elektrische module die je onder het zonnepaneel monteert. De optimizer zorgt ervoor dat een slechter presterend paneel geen invloed heeft op de overige panelen.

Micro omvormer

Een micro omvormer werkt anders dan een stringomvormer. Een micro omvormer zet de gelijkspanning van een enkel zonnepaneel direct om naar netspanning. Je hebt per paneel een micro omvormer nodig. Er zijn echter ook modules die twee of vier micro omvormers in een weerbestendige behuizing combineren. Dat maakt het installatie technisch gemakkelijker. Voordelen van het gebruik van micro omvormers, is dat je altijd het optimale rendement uit je zonnepanelen haalt en dat je geen single point of failure hebt. Nadeel is dat micro omvormers je systeem een stuk prijziger maken.

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie