Alles wat je nodig hebt om een duurzaam huis te creëren!

doorDarryl Fleming

Alles wat je nodig hebt om een duurzaam huis te creëren!

[timed_link link=”https://www.oostmakelaardij.nl/huis-verkopen-ga-voor-duurzaamheid/” days=”33″ keyword=”Wanneer men aan een duurzaam huis denkt”], denkt men meestal aan een ingewikkelde constructie, die specifieke apparatuur en hoge investeringen vereist.

Hoewel de aanpassing van een pand aan strengere duurzaamheidsnormen kosten met zich mee kan brengen, zijn er eenvoudige procedures die geen grote ingrepen vergen.

Door kleine dagelijkse veranderingen kunnen we duurzamer leven en optimaal gebruik maken van onze beperkte natuurlijke hulpbronnen. Kijk hier eens naar!

 1. Open de ramen
  Niets is logischer dan gebruik te maken van de wind, een natuurlijke, gratis en hernieuwbare hulpbron, om het thermisch comfort van het huis te verhogen. Het openen van de ramen is niet alleen gezond, maar bevordert ook de dwarsventilatie, versterkt de luchtcirculatie en helpt energie te besparen bij het eventuele gebruik van een airconditioner of ventilator.

Door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht door ramen of glasoppervlakken, en door de muren van het huis met lichte kleuren te schilderen, wordt het gebruik van elektrische energie verminderd doordat de lichtomstandigheden worden verbeterd.

Let alleen op de invalshoek van de zonnestralen: als ze te direct zijn, kan het effect averechts zijn en kan de omgeving te warm worden. Kies in dit geval echter voor gordijnen van lichte en transparante stoffen om de warmte te verzachten.

 1. Vermindering van het elektriciteitsverbruik
  Vervang alle halogeen- of fluorescentielampen door LED-apparatuur – die in feite duurder zijn, maar tot 85% minder energie verbruiken en tot 30 keer langer meegaan.

Geef bij de aankoop van een elektrisch toestel ook de voorkeur aan toestellen die minder elektrische energie verbruiken, ook al kosten ze meer – in sommige gevallen kan het verschil in verbruik 70% minder bedragen.

Tegenwoordig biedt de markt verschillende opties voor efficiënte apparatuur en dit moet voor de consument net zo belangrijk zijn als de prestaties van het product.

Vermijd het ongebruikt laten van apparaten met een stekker in het stopcontact. De stand-by-stand verbruikt niet alleen energie, maar verkort ook de nuttige levensduur van de elektronica. Trek daarom zoveel mogelijk de stekker uit het stopcontact als je weggaat of voor langere tijd op reis gaat.

 1. Hergebruik van water
  Natuurlijk zou het ideaal zijn om een regenwateropvangsysteem te installeren, maar als dat niet kan, kunt je het verbruik verminderen met goede gewoonten en eenvoudige apparaten.

Het water dat door de wasmachine wordt afgevoerd tijdens het wassen van kleding, kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het balkon te wassen. Probeer bovendien kleren op te stapelen om ze allemaal in één keer te wassen, wat water en energie bespaart. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser.

Let op de stroming van je kranen. Op de markt zijn reeds modellen, voor keuken of bad, met geïnstalleerde systemen, die tot 70% water besparen door luchtbellen in de stroom te mengen.

Als het tijd is voor een bad, kies dan voor douches met een maximaal debiet van 12 liter per minuut, die de sensatie van een ontspannend bad geven, maar waterverspilling voorkomen.

 1. Afval en recycling
  Hoewel het onmogelijk is te stoppen met het produceren van afval, moet het een permanent doel zijn de productie ervan zo veel mogelijk te beperken. Recycleerbaar of niet, het is essentieel om afval een passende bestemming te geven.

De scheiding in organisch en wegwerp is het begin van alles. Alvorens weg te gooien, is het belangrijk schoon te maken wat gerecycleerd kan worden en specifieke bestemming te geven aan scherpe materialen, oliën en batterijen.

Om verstopping van de leidingen of zelfs verontreiniging van waterbronnen te voorkomen, mag de afgewerkte olie bijvoorbeeld nooit rechtstreeks in de gootsteen worden gegooid. Het ideale is om het op te slaan in een container en het naar een inzamelpunt te brengen.

Hetzelfde geldt voor batterijen, die het milieu gedurende tientallen jaren kunnen verontreinigen en dus op een speciale manier moeten worden verwijderd.

 1. Groene ruimte
  Het zijn niet alleen mooie en decoratieve voorwerpen die ontspanning suggereren. Planten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren, bevochtigen omgevingen, absorberen giftige stoffen en kunnen zelfs fungeren als een natuurlijke filter voor de zonnestralen.

In de vorm van een moestuin, een verticale tuin of een eenvoudige pot, ze staan klaar om jouw dagen thuis aangenamer en gezonder te maken.

Tot slot is het belangrijk te onthouden dat het veranderen van gewoonten en het nemen van duurzame maatregelen thuis slechts een belangrijke eerste stap is, maar niet alles. Duurzaamheid houdt immers meer in dan alleen flora. Het gaat ook om denken en praten over economie en sociale impact.

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie