De 8 beste tips op weg naar klimaatneutraal ondernemen

bieb

Klimaatneutraal ondernemen. Als je dat als bedrijf niet nastreeft, tel je eigenlijk niet meer mee. Maar hoe doe je dat precies, klimaatneutraal ondernemen? Dat kan op veel manieren. En met ‘veel manieren’ bedoelen we ook echt véél. Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Wij delen acht tips, zodat je snel kunt beginnen.

1. Ken je eigen uitstoot

We zeiden het al eens, maar herhalen het nog een keer: inzicht in je CO2e-uitstoot is de eerste stap naar klimaatneutrale bedrijfsvoering. Immers: als je weet waar jouw uitstoot vandaan komt, kun je veel gerichter effectieve maatregelen nemen. Vind je het lastig om deze gegevens helder te krijgen? Geen nood. Wij hebben daarvoor de Klimaatbarometer in het leven geroepen.

2. Bespaar

Veel ondernemers en bedrijven denken direct aan zonnepanelen, groene energie en innovatieve verpakkingen als het aankomt op klimaatneutraal ondernemen. Een simpele eerste stap is preventie. Bespaar bijvoorbeeld op energie, water, plastic en brandstof. Dat is goed voor het milieu eb je bespaart gigantisch op kosten. Dus waar wacht je op?!

3. Stap voor stap

Wie traint voor een marathon begint niet meteen met rondjes van veertig kilometer. Dat geldt ook voor CO2e besparen: begin niet bij het hoogst haalbare, maar bouw het op. Alles wat je niet uitstoot telt. Wat je niet verbruikt hoef je ook niet te betalen. Niet verkeerd dus om klein te beginnen. Wat dat 'klein beginnen' kan zijn?

  • Stap over op groene energie.
  • Gebruik led-verlichting.
  • Print zuinig.
  • Gebruik minder plastic.
  • Laat je werknemers een dagje thuis werken.
  • Neem zonnepanelen.

4. Alle neuzen dezelfde kant op

Met medewerkers die achter je klimaatneutrale missie staan, zet je direct grotere stappen. Stimuleer gedragsverandering bij medewerkers op een positieve manier, voor meer draagvlak in de organisatie. Bijvoorbeeld door de successen van je bespaaracties te delen en wat dat betekent voor het bedrijf en de maatschappij. Bijvoorbeeld: "Dankzij de led-verlichting hebben we X minder energie verbruikt. Het geld dat we daarmee besparen gebruiken we voor investering in Y."

5. Daag je partners uit

Vraag je leveranciers om besparingsmogelijkheden. Daag hen uit om met duurzame alternatieven te komen, en bespreek regelmatig nieuwe mogelijkheden of kansen voor optimalisatie, bijvoorbeeld tijdens servicebeurten. Wie weet creeër je een domino-effect.

6. Compenseer

We geven toe: niet alle CO2e-uitstoot is (helaas) te vermijden. Betekent dat dat je bij de pakken neer moet zitten? Uiteraard niet. Je kunt het laatste beetje uitstoot altijd compenseren door te investeren in duurzame projecten. Goed om te onthouden: compensatie hoeft niet in Nederland te gebeuren. Als je in Nederland CO2e veroorzaakt, kun je dat laten compenseren via een windmolenpark in Friesland bijvoorbeeld, of via een zonnestroomcentrale in Portugal, een bos in Brazilië of schone kooktoestellen in verre landen (die houtvuur vervangen). Grofweg zijn er drie manieren om je uitstoot te compenseren:

  1. Bomen planten. Een organisatie die dit doet is bijvoorbeeld Trees for All.
  2. Activiteiten die slecht zijn voor het milieu vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Bijvoorbeeld: een kolencentrale sluiten en er een windmolenpark voor in de plaats zetten. 
  3. Investeren in projecten waarmee energie wordt bespaard. Dat voorkomt de uitstoot van broeikasgassen. Hiermee wordt klimaatneutraal overigens niet gehaald, dit zorgt slechts voor een reductie van uitstoot.

7. Goedkoop of zuinig?

Vaak sta je als bedrijf voor een keuze: gaan we voor de goedkope optie of voor de zuinige? Onze tip kun je vast wel raden. Iets wat je bij de aanschaf van nieuwe apparatuur altijd in het hoofd moet houden, is de TCO (Total Cost of Ownership), in plaats van de inkoopkosten. Een product dat in eerste instantie wat duurder is, kan in het gebruik zuiniger zijn en CO2e en kosten besparen. 

8. Word lid van de Klimaatcoalitie en deel je ervaringen

Jouw ervaringen zijn goud waard. Meer en meer Nederlandse bedrijven streven naar klimaatneutraal. En ook elk bedrijf heeft zijn eigen uitdagingen, oplossingen en ervaringen. Andere bedrijven kunnen je helpen of juist van jouw ervaring leren. Wil je lid worden van de Nederlandse Klimaatcoalitie? Top! Dat kan heel simpel. Log in (of registreer eerst), ga rechtsboven naar jouw menu, klik op "Mijn barometer" en vul de Klimaatbarometer in. Tijdens de stappen word je gevraagd de Code of Conduct te tekenen en een ambitie te formuleren.

De Code of Conduct kun je zien als een commitment. Hiermee verklaar je transparant te zijn over je uitstoot en te streven naar klimaatneutraal ondernemen voor 2050. Je kunt na registratie direct de Klimaatbarometer invullen.

Heb jij ook een goede tip voor andere ondernemers? Laat 'm achter in een reactie.

Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Willard Bouwmeester op 07-09-17 www.klimaatcoalitie.nl/doe-mee

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties

13 sep 2017
Reactie van Jochem

Nog een idee: frictieloos klimaatneutraal vliegen door autodelen op het vliegveld: dan bespaar je snel €2000 en 25 ton CO2, per jaar https://www.klimaatcoalitie.nl/oplossingen/parkflyrent-biedt-gratis-parkeren-bij-vliegveld-en-klimaatneutrale-zakenreis#

Dit zijn de acht beste tips om de uitstoot van jouw bedrijf te verlagen op weg naar klimaatneutraal ondernemen.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 13 Climate action