Duurzaam hout voor jouw tuinkantoor

bieb

De houten blokhut als tuinkantoor is populair, en dan het liefst duurzaam. Niet alleen qua levensduur van het hout of met duurzaam interieur, maar ook met oog voor 'goed' hout. Uit een duurzaam beheerd bos.

Duurzaam hout is hout afkomstig uit bossen die duurzaam worden beheerd. Dit zijn bossen waarbij de ecologische functie van het bos behouden blijft, de betrokken arbeiders en de lokale bevolking worden gerespecteerd en het milieu in acht wordt genomen. Hiermee wordt het milieu voor zover mogelijk ontlast.  Aan alle drie P's is dus gedacht: People, Planet, Profit.

Cijfers houtkap

Wereldwijd is er bijna 4.000 miljoen hectare aan bos. Hiervan wordt 13 miljoen hectare per jaar vernietigd of gekapt, waar maar 8 miljoen hectare voor terug groeit door herbebossing en aangroei. Per jaar verdwijnt dus structureel 5 miljoen hectare bos.

Van al die bossen wordt 372 miljoen duurzaam beheerd (9% van al het bos). Er is dus nog heel veel niet-duurzaam hout te verkrijgen. In Nederland is veel hout verkrijgbaar uit duurzaam beheerde bossen, maar nog niet alles. Het kan dus zijn dat je, onbewust, niet-duurzaam hout koopt.

Keurmerk

Wil je er zeker van zijn dat jouw tuinkantoor van hout is gemaakt, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen? Dan kun je kijken naar een keurmerk. Er zijn twee keurmerken waarbij je zeker weet dat het gebruikte hout uit duurzaam beheerde bossen komt, namelijk het FSC-keurmerk en het PEFC-keurmerk.

Draagvlak bij leveranciers 

In de markt is er gelukkig bij veel partijen draagvlak voor hout uit duurzaam beheerde bossen, zoals bijvoorbeeld bij Blokhutwinkel.nl. Vrijwel al het hout dat wij gebruiken voor een blokhut, tuinkantoor, veranda en andere houten producten draagt het PEFC- of FSC-keurmerk.  We houden rekening met People, Planet en Profit.

Dit levert duurzaam hout op

Door gebruik te maken van hout uit duurzaam beheerde bossen, draag je op vele vlakken direct en indirect bij aan een betere wereld. Denk aan:

  • vermindering van armoede;
    • Maar liefst 1,6 miljard mensen zijn direct of indirect economisch afhankelijk van bossen.
  • schoon (drink)water;
    • Ongeveer 75% van het toegankelijk zoete water komt uit bossen.
  • Verminderen van CO2-uitstoot;
  • ondersteuning in onderzoeken naar duurzame oplossingen.

Kortom genoeg redenen om hout uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken voor jouw tuinkantoor.

Facebook Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Wout Hegeman op 10-10-17 blokhutwinkel.nl

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties

Op een duurzame manier hout gebruiken in, bijvoorbeeld, een tuinkantoor? Zo pak je dat aan.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 13 Climate action 15 Life on land