Jaap de Vries, DZyzzion: 'Ik ga door totdat duurzaam ondernemen de norm is'

bieb

DZyzzion is de winnaar van de Klimaatprijs 2017. Het adviesbureau sleepte de prijs in de wacht omdat het een CO2-besparing van 100% heeft gerealiseerd. Om achter het geheim van DZyzzion te komen, zochten wij directeur Jaap de Vries op. "Ondernemers maken teveel keuzes op de automatische piloot, zonder na te denken over duurzame alternatieven."

Maatregelen

De Klimaatprijs is een nieuw initiatief van de Nederlandse Klimaatcoalitie en zet grote bespaarders in het zonnetje. Dit jaar dus DZyzzion, dat door een heel palet aan maatregelen een CO2-besparing van 100% realiseerde. De Vries somt op: "Ik verwarm mijn kantoorruimte met infrarood, heb ledverlichting, ik rijd 100% elektrisch, heb zonnepanelen voor eigen stroom. Het kostte wat, maar het levert mij en het milieu veel meer op."

Duurzaam ondernemen loont

DZyzzion beschouwt zichzelf als een 'social enterprise' of 'sociale onderneming'. Advisering is de kernactiviteit van DZyzzion. Dat doen ze voor een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers. Daarnaast verrichten ze onderzoek en dragen ze hun steentje bij aan netwerk- en onderwijsactiviteiten op het gebied van duurzaamheid. DZyzzion verzorgt ook publicaties met betrekking tot dit onderwerp.

Formeel werkt Jaap de Vries in zijn eentje bij DZyzzion, maar zo ziet hij dat zelf niet: "Ik werk samen in een informeel netwerk van kleine bedrijven, waarmee we koploperprojecten uitvoeren." Hiermee laten bedrijven aan de hand van concrete voorbeelden zien dat duurzaam ondernemen niet alleen hoort en nodig is, maar ook lonend en boeiend kan zijn.

Bewuste keuzes

Volgens De Vries gaat duurzaam ondernemen over het maken van bewuste keuzes. Het komt terug in zijn bedrijfsnaam (DZyzzion, spreek uit als 'decision'). "Ondernemers maken teveel keuzes op de automatische piloot, zonder na te denken over duurzame alternatieven. Ook kijken ze te vaak naar de korte termijn." Hij pleit voor een omslag in denken. "Als je ook de TCO (total cost of ownership) en maatschappelijke baten en kosten meeneemt, pakt de afweging meestal uit in het voordeel van duurzame alternatieven."

Waar een wil is, is een weg

Met het winnen van de prijs liet het adviesbureau grotere koploperbedrijven als ASN Bank en Vodafone achter zich. Het zorgde voor verbazing bij de winnaar: "Ik had gedacht als klein bedrijfje toch niet in aanmerking te komen. Dit is niet alleen een hart onder de riem voor mij, maar voor alle kleine bedrijfjes die goed op weg zijn naar klimaatneutraal."

Dat niet alleen de grote spelers, maar ook de kleine spelers stappen zetten is volgens de Vries cruciaal: "Het is inmiddels vijf-over-twaalf als het gaat om klimaat. We moeten met zijn allen – hoe groot of klein ook – stappen maken en stoppen met excuses. Waar een wil is, is een weg."

Toekomst

De Vries werpt ook nog een blik op de toekomst. Hij ziet het hoopvol in: "Ik werk samen met vele partners in verschillende provincies om bedrijven te helpen verduurzamen en toekomstbestendig te maken. Dat komt onder andere terug in de koploperprojecten. Hiermee gaan we stug door, totdat andere ondernemers het goede voorbeeld volgen en duurzaam ondernemen de normaalste zaak van de wereld is."

Facebook Twitter LinkedIn™
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Willard Bouwmeester op 08-12-17 dzyzzion.nl

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties

DZyzzion is de winnaar van de Klimaatprijs 2017. Wij zochten directeur Jaap de Vries op voor een goed gesprek.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 13 Climate action 17 Partnerships for the goals