Met de Klimaatbarometer zet je de eerste cruciale stap naar klimaatneutrale bedrijfsvoering

bieb

Inzicht in CO2e-uitstoot is de eerste stap naar klimaatneutrale bedrijfsvoering. Toch vinden veel organisaties het lastig om deze gegevens helder te krijgen. Want waar begin je? En wat komt er kijken bij het verzamelen van informatie? Om het behapbaar te maken voor organisaties, riep de Nederlandse Klimaatcoalitie de Klimaatbarometer in het leven.

De Klimaatbarometer helpt bedrijven om makkelijk inzicht te krijgen in de eigen uitstoot. Daarnaast brengt de tool de gezamenlijke besparingen van alle deelnemers aan de Klimaatcoalitie in kaart.  We roepen iedereen daarom op om deze in te vullen. Wil je dit over 2016 doen? Doe dit dan vóór 1 oktober 2017. In dit artikel geven we tips om het jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Word lid van de Nederlandse Klimaatcoalitie

Om de Klimaatbarometer in te kunnen vullen, vragen we je eerst om kosteloos lid te worden van de Nederlandse Klimaatcoalitie. Dat gaat heel simpel. Log in (of registreer eerst), ga rechtsboven naar jouw menu, klik op "Mijn barometer" en vul de Klimaatbarometer in. Tijdens de stappen word je gevraagd de Code of Conduct te tekenen en een ambitie te formuleren.

De Code of Conduct kun je zien als een commitment. Hiermee verklaar je transparant te zijn over je uitstoot en te streven naar klimaatneutraal ondernemen voor 2050. Je kunt na registratie direct de Klimaatbarometer invullen.

Resultaten

Nadat je de Klimaatbarometer online hebt ingevuld, zie je in het profiel van jouw organisatie een cirkeldiagram staan met de gerealiseerde besparing van jouw doel voor 2020 (dit is een tussentijds doel dat uiteindelijk leidt naar 100% klimaatneutraal voor 2050). Ook zie je welke maatregelen jouw organisatie gaat nemen. Belangrijk om te weten: alleen jij als beheerder van het organisatieprofiel kan de resultaten zien en exporteren. Dit is niet openbaar.

Gegevens

Om de Klimaatbarometer succesvol te gebruiken, vragen we je drie dingen te doen:

  1. Maak een nulmeting.
  2. Stel doelen.
  3. Bepaal hoe je deze doelen gaat bereiken (met die laatste helpen we je natuurlijk graag).

Je hebt dus de volgende gegevens nodig:

  • Jouw scope 1 en 2 CO2e-footprint in ton of kg of je verbruiksgegevens van 2016. Heb je geen idee waar we het over hebben? Geen nood, we leggen het hieronder uit.
  • Indien je de Klimaatbarometer nog niet eerder hebt ingevuld, het percentage van jouw footprint die je wilt besparen in 2020 (= ambitie 2020). Wees niet bang om ambitieus te zijn. Wie streeft naar het hoogst haalbare…
  • Welke maatregelen je gaat toepassen om tot de besparing te komen. Denk aan zonnepanelen, warmte-koude opslag of overstappen op een leverancier van groene energie. In een later artikel op de community zullen we tips delen om efficiënt te besparen. Stay tuned!

Alle deelnemers gezamenlijk hebben de missie om klimaatneutraal te ondernemen voor 2050.

Afbeelding: zo ziet een ingevulde Klimaatbarometer eruit. 

Scope 1, 2 en 3: onmisbaar voor inzicht uitstoot

Misschien ben je al bekend met scope 1, 2 en 3. Is dat het geval? Ga dan door naar de volgende alinea. Voor de beginnende bespaarder (goed bezig!) hebben we een korte uitleg:

  • Scope 1 betreft directe emissies in Nederland. Dit zijn de broeikasgassen die direct worden uitgestoten door bronnen die beheerd worden of eigendom zijn van de organisatie. In de FAQ kun je lezen hoe je als bedrijf aan deze gegevens komt.
  • Scope 2 betreft indirecte emissies in Nederland. Dit zijn broeikasgassen die zijn uitgestoten tijdens het maken van de gekochte elektriciteit en/of warmte welke wordt gebruikt door de organisatie in Nederland.

De geïnformeerde lezer vraagt zich af: en scope 3?

  • Scope 3 betreft de indirecte emissies van broeikasgassen die het gevolg zijn van activiteiten van andere partijen in de waardeketen van jouw organisatie. Het is lastig voor organisaties om deze gegevens compleet te krijgen, daarom hebben we ervoor gekozen om het invullen van scope 3 in de Klimaatbarometer niet verplicht te stellen. Houd onze site in de gaten, want binnenkort delen we tips met je om ook de uitstoot van scope 3 omlaag te brengen!

Wij helpen je (onderweg)

Kom je er niet uit? Dan raden we je aan om deze uitgebreide FAQ te lezen. Hierin staat gedetailleerde informatie over de Klimaatbarometer. Ook de terminologie leggen we hier nog eens duidelijk uit. Zit je na het lezen van de FAQ nog steeds met een prangende vraag? Je kunt ons altijd bereiken via info@klimaatcoalitie.nl. Wij staan voor je klaar.

Over de Nederlandse Klimaatcoalitie

De Klimaattop in Parijs bracht veel organisaties in aanraking met klimaatneutrale bedrijfsvoering. De Nederlandse Klimaatcoalitie riep bedrijven, organisaties en (decentrale) overheden op om te werken aan klimaatneutraliteit, een stevige reductiedoelstelling voor 2020 te formuleren en hierover te rapporteren om inzicht te bieden in de resultaten. De Klimaatbarometer is een vernieuwde tool die organisaties helpt om inzicht te krijgen in de uitstoot van hun bedrijf én helpt om de gezamenlijke besparingen van alle deelnemers van de Klimaatcoalitie in kaart te brengen.

Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Willard Bouwmeester op 11-08-17 www.klimaatcoalitie.nl

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties