Eigenaren zonnepalen profiteren ‘enorm’ dankzij miljoenennota en salderingsregeling

Eigenaren zonnepalen profiteren ‘enorm’ dankzij miljoenennota en salderingsregeling

Het komende jaar zal er heel wat gaan veranderen. Mensen die in het bezit zijn van zonnepanelen, mogen meer gaan salderen; dus wanneer je energie opwekt, mag je een groot deel wegstrepen tegen je gebruik. Jan Willem Zwang van Strategy laat weten: ‘Consumenten met zonnepanelen zijn spekkoper.’ Al jaren wordt de energiebelasting op elektriciteit door het Nederlands kabinet verlaagt, dit vanwege het Klimaatakkoord. Door elektriciteit minder zwaar te belasten en aardgas juist meer, worden oplossingen steeds aantrekkelijker.

Vorig jaar in december konden we horen dat het kabinet Rutte IV de energiebelasting in de eerste schrijf in 2023-2030 van plan is te verlagen. De verlaging zal zijn met 5,23 eurocent per kilowattuur, deze verlaging zal gelden tot en met 10.000 kilowattuur. Ook een stijging zal in deze periode ingaan: aardgas zal met 5,23 eurocent per kubieke meter gas stijgen.

Ontwikkeling energiebelasting al in 2016

Al in 2016 vond er al een enorme verschuiving plaats, waarbij er meer belasting op gas betaald werd en minder op elektriciteit. De energiebelasting op elektriciteit daalde in de eerste schrijf tot en met 10.000 kilowattuur wel met 16 procent. Vanwege de huidige stijgende energieprijzen komen velen nu in de problemen. Veel mensen hebben al een energietoeslag gekregen. Het kabinet heeft besloten de energiebelasting in 2022 in de eerste schrijf te verlagen van 9,068 eurocent per kil;owattuur naar 3.679 eurocent per kilowattuur. Over de redenen van de plots fors stijgende energieprijzen wordt veel gespeculeerd. Sommigen zeggen dat het door de Oekraïne crisis komt, door het gastekort en dat we te afhankelijk zijn van fossiele energie. Volgens anderen komt het door een ingevoerde ‘klimaatwet.’ Hoe dan ook zal het voor velen de eindjes aan elkaar knopen zijn de komende tijd.

Voorgestelde energiebelasting volgend jaar

Aanvankelijk was er een verlaging van de energiebelasting voorgesteld voor 2023, maar “deze gaat niet door”, liet het kabinet weten. Dit is met Prinsjesdag bekend gemaakt, toen het prijsplafond voor gas en stroom definitief ingevoerd werd. In 2023 komt de extra verlaging van de energiebelasting; in de miljoenennota is door het kabinet 5.422 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag zal gebruikt worden voor het geld dat gekoppeld is aan het prijsplafond. Het zou kunnen dat de verlaging van de energiebelasting toch niet doorgaat. In dat geval is dit gunstig voor zonnepaneeleigenaren; het salderen in 2023 zal dan nog meer voordeel overleveren.

2023 en 2023 gunstig voor zonnepaneeleigenaren

De verlaging van de energiebelasting op stroom de afgelopen jaren was nadelig voor de zonnepaneeleigenaren, zij hadden weinig aan de salderingsregeling die er toen al was. Maar in 2023 en 2024 zullen zij er financieel op vooruit gaan vanwege de belastingplannen. De energiebelastingcomponent wordt zo goed als verdubbeld in 2024, in vergelijking met 2023. Hiermee wordt een gedeelte van de ingeschatte daling van de elektriciteitsprijs gecompenseerd. Zonnepaneeleigenaren zullen in bovengenoemde jaren voor de volle honderd procent kunnen salderen. De afbouw van de salderingsregeling wordt, met dank aan Minister Jetten van Klimaat en Energie, uitgesteld tot 1 januari 2025. Toch zitten er volgens Jan Willem Zwang wel wat haken en ogen aan het prijsplafond. Wie er van het gas af is gegaan wordt niet gecompenseerd, maar consumenten die nog op gas koken worden wel gecompenseerd. Hij geeft tot slot aan: “Als je als overheid van (Russisch) gas af wil, moet je gasverbruik juist extra gaan belasten.”

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie