De geleerde lessen van #WTE17: ‘Samen Kansen Pakken’

bieb

De professionals uit de toerisme- en gastvrijheidssector wachtte een onderhoudend middagprogramma met interessante sprekers, een vraaggesprek op het podium met drie ondernemers en enkele muzikale intermezzo’s, afgesloten met drie breakout-sessies. De lessen en discussies delen we graag op Futureproof.

Jaar van Duurzaam Toerisme

Dit jaar is door de VN uitgeroepen tot ‘Jaar van Duurzaam Toerisme’ en 27 september tot ‘Wereld Toerisme Dag’. Net als in veel andere landen haakte de Nederlandse toerisme- en vrijetijdssector in met het ‘Wereld Toerisme Event’ in TivoliVredenburg, Utrecht. Het initiatief van de ANVR, Gastvrij Nederland, NBTC, MVO Netwerk Toerisme, RECRON en VvKR, en mede mogelijk gemaakt door TUI Benelux, trok ruim 200 bezoekers.

De professionals uit de toerisme- en gastvrijheidssector wachtte een onderhoudend middagprogramma met interessante sprekers, een vraaggesprek op het podium met drie ondernemers en enkele muzikale intermezzo’s, afgesloten met drie breakout-sessies. In de zaal bleek het thema ‘Samen kansen pakken’ goed voor instemming, maar ook dilemma’s, verrassende uitspraken en ‘food for thought’.

‘Travel with us to our future’ 

De opening door Martijn Visser en Max van Deursen, beiden jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de Verenigde Naties, zorgde voor vrolijkheid met een waarschuwende ondertoon. “Er zijn veel mooie plekken op aarde, maar veel daarvan met een fragiel ecosysteem”, klonk het. Martijn en Max geven lezingen op scholen, waar zij met jongeren praten over duurzaamheid, klimaatverandering, ontbossing en andere hot topics. Leerzaam was de getoonde virtuele reis naar hoe toerisme en vrije tijd er in hùn toekomst uitzien en de noodzaak van jongerenparticipatie om noodzakelijke veranderingen in gang te zetten.

Christine Boland - ‘Samen kansen pakken’ 

Trendanalyticus Christine Boland (www.christineboland.nl) sprak over consumententrends, drijfveren en vernieuwingskansen voor ondernemers in de toerisme- en vrijetijdssector. “We zitten vlak voor het grote kantelpunt van de transitie. Op de overgang van behouden naar vernieuwen. Dat zorgt voor een spanningsveld als een soort ‘kreukelzone’ van verkramping, angst en onzekerheid enerzijds en positieve en creatieve energie anderzijds. Met als uitdagingen van deze tijd het ons opnieuw willen verbinden met de natuur, het willen samenwerken en creëren van verdienmodellen waar ook iets voor een ander in zit.” Boland introduceerde de ‘triple A’: Anchor (wie ben ik?), Align (met wie heb ik te maken (samen)?) en Act (het krijgen/hebben van impact). Ook mobieltjes, social media en afgesloten zijn van anderen kwam voorbij, geïllustreerd door de clip van rapper EA: ‘Can We Auto-Correct Humanity?’

Anna Pollock – ‘Flourishing beyond Sustainability’ 

Visionair Anna Pollock (Conscious Travel) wil haar collega’s helpen bij voorbereidingen op een andere toekomst in het toerisme en de vrijetijdssector. “De groei van toerisme is bedreigend. Het gevaar van overtoerisme en de symptomen daarvan zijn al merkbaar, zoals bij de lokale bevolking die in opstand komt. Je bent er dus niet alleen met duurzaamheid, ongeacht de technische oplossingen. We moeten nadenken over het totale systeem. Kijk naar de natuur, daar staat niets op zich, maar hangt alles van elkaar af. Daarom moeten we niet langer denken in een bestemming maar in een community. Dat betekent leren hoe de natuur werkt en anders met elkaar omgaan.”

Ondernemersgesprek 

Het eerste deel van het programma werd afgesloten met een gesprek met ondernemers Caroline de Greeff (Fair2), Gert Nieuwboer (SNP Natuurreizen) en Milco Aarts (Soupalicious) over de verduurzaming van de business in de toerisme- en vrijetijdssector met inbreng uit de zaal. Met als conclusies dat die kansen alleen succes hebben met andere businessmodellen en dat iedereen bang is om iets weg te geven. “We hebben dappere mensen nodig”, aldus Nieuwboer. Caroline de Greeff meldde dat een vliegtax nodig is en vliegen duurder moet worden, waarbij de inkomsten kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld de inzet van biobrandstoffen te stimuleren.

Breakout sessies

Het programma werd afgesloten met drie breakout sessies: ‘Praktische handvatten voor een vliegende start’, door José van der Klauw van MVO Nederland; ‘Inspirerende organisaties. Sterke Merken’, door Joris Van Zoelen, Synergie in Action; ‘Flourish beyond sustainability for DMO’s and policymakers - Anna Pollock.

Artikel geschreven door Pim Kisjes.

Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Femke de Jong op 31-10-17 mvonederland.nl

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties

Tijdens de eerste editie van het Wereld Toerisme Event vond een onderhoudend middagprogramma plaats dat resulteerde in instemming, dilemma’s, verrassende uitspraken en ‘food for thought’.

Initiatiefnemer

Deelnemers