BTW terugvragen van zonnepanelen, dit moet je weten

BTW terugvragen van zonnepanelen, dit moet je weten

Na goed onderzoek is het eindelijk zo ver! Het juiste bedrijf voor de klus komt langs om zonnepanelen op het dak te monteren. Nu wordt het dubbel genieten van elke zonnestraal! Naast dat het milieu hiervan profiteert, profiteer je zelf ook op financieel gebied. Doordat je minder energie van de energiemaatschappij nodig hebt, gaan je maandelijkse lasten omlaag. Je investering betaalt zichzelf dus terug. Behalve dat zonnepanelen je maandelijkse lasten omlaag brengen, is het mogelijk om meer financiële voordelen te behalen. Wist je dat het in veel gevallen mogelijk is om de [timed_link days=”35″ link=”https://zonduurzaam.nl/kennisbank/financieel/btw-teruggave-zonnepanelen/” keyword=”btw van zonnepanelen terug te vragen”]?

Zo vraag je als particulier de btw van je zonnepanelen terug

Indien je als particulier voor de eerste keer zonnepanelen hebt gekocht, is het mogelijk een deel van het bedrag terug te krijgen. Dit kan door de btw terug te vragen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo dient het terugvragen binnen 6 maanden na het investeringsjaar te gebeuren. Ook moet jouw naam op de factuur van zowel de zonnepanelen als het energiebedrijf staan.

De btw als particulier terugvragen kun je doen door het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ naar de belastingdienst op te sturen. Ook als particulier wordt je als ondernemer gezien. Dit komt doordat een deel van de stroom geleverd wordt aan de energiemaatschappij, waardoor je deze stroom niet zelf gebruikt. In het formulier geef je aan dat je mee wilt doen aan de kleineondernemersregeling. Indien je voor deze optie gaat, is het goed om rekening te houden met eventuele btw in de toekomst. Het is namelijk voor minimaal 3 jaar niet meer mogelijk om btw terug te vragen.

Na het formulier aan de belastingdienst, geef je het rekeningnummer door aan de belastingdienst. Door met DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, kom je op de juiste plek om je rekeningnummer door te geven. Via ‘Mijn gegevens en ‘Rekeningnummer opgeven of wijzigen’ kom je bij het formulier ‘Opgeven of wijzigen rekeningnummer ondernemers’. Ondertussen stuurt de belastingdienst een aantal brieven, na aanleiding van het ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ formulier. Deze brieven zijn nodig om de aangifte te kunnen doen. Voor de aangifte zijn er een aantal gegevens nodig, bijvoorbeeld de factuur van de aanschaf. Deze hoeft niet meegestuurd te worden, maar het is verstandig om hem te bewaren. Ook het maximale opwekvermogen is belangrijk.

Zo vraag jij als ondernemer de btw van je zonnepanelen terug

Voor een ondernemer is de btw van zonnepanelen terug vragen via de normale btw-aangifte mogelijk. Hierbij kun je de btw van de zonnepanelen bij de overige btw van je ondernemersactiviteiten optellen.
Voor eenmanszaken en ZZP’ers is het niet mogelijk om hun zonnepanelen alleen via de kleineondernemersregeling te gebruiken. Hier zijn meer activiteiten aan gebonden, die ook voor particulieren gelden indien een particulier ervoor kiest om de kleineondernemersregeling niet te gebruiken. Deze activiteiten dienen elk kwartaal te gebeuren. Zo moet elk kwartaal de btw-aangifte gedaan worden en moet de btw tevens betaald worden. Hierdoor is het wel mogelijk om bij een latere investering alsnog de btw terug te vragen.

Hoe zit het met zonnepanelen op nieuwbouw woningen?

Tegenwoordig worden er steeds meer nieuwbouwwoningen opgeleverd met zonnepanelen. Dit komt door de nationale en mondiale plannen omtrent de klimaatverandering. DE CO²-uitstoot moet worden teruggebracht, waardoor er steeds meer elektrische alternatieven komen. Van elektrische auto`s tot elektrisch kookplaten, deze alternatieven zorgen dat zonnepanelen nodig zijn. Indien je een nieuwbouwwoning hebt gekocht met zonnepanelen erbij, dan is de teruggave van btw niet van toepassing. Hierbij ligt de nadruk op het feit dat de zonnepanelen op de nieuwbouwwoning zaten bij de oplevering van de woning.

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie