Circulair stadskantoor van gemeente Venlo

oplossing

Een gebouw dat niet alleen duurzaam is, maar ook een bijdrage levert aan mens, milieu en economie. Dat is de gemeente Venlo gelukt met het nieuwe, circulaire stadskantoor.

Cradle-2-Cradle

De gemeente heeft het stadskantoor gebouwd volgens de circulaire uitgangspunten van cradle-to-cradle (C2C). Het project komt voort uit de ambitie om stad en regio te laten functioneren volgens C2C-principes. Het gebouw produceert voor ruim 60% haar eigen energie, gebruikt geen gas en is daarmee CO2-neutraal. 

De investering van € 3.4 miljoen in duurzaamheidsmaatregelen leveren gedurende de 40-jarige gebruiksduur een besparing van € 16.9 miljoen euro. De businesscase zorgt al na het eerste jaar voor een positieve cashflow.

Geleerde lessen

Eén van de vier geleerde lessen door de gemeente Venlo is het belang van ambassadeurs binnen de bestuurslagen. Benieuwd naar de andere drie geleerde lessen? Bekijk dan de onderstaande factsheet.

Green Deal Circulair Inkopen (GDCI)

De gemeente Venlo is ondertekenaar van de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI), een initiatief van MVO Nederland, NEVI, PIANOo en Rijkswaterstaat. Bedrijven en overheden wisselen binnen de coalitie kennis en ervaringen uit. De opgedane lessen worden breed verspreid, zodat iedereen die te maken heeft met het inkoopproces hiervan kan profiteren. Meer over de Green Deal lees je op www.gdci.nl en de website van PIANOo.

Factsheet GDCI gemeente Venlo
Twitter Facebook LinkedIn™
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Michel Schuurman op 29-03-17 mvonederland.nl/green-deal-circulair-inkopen

Wil jij op deze oplossing reageren?

Laatste reacties