Online bloemist ontwikkelt footprint boeket

oplossing

Duurzaamheid wordt langzaam een belangrijke pijler in de bloemenwereld. Steeds meer bloemisten en kwekers gaan aan de slag. Om de bloemenbranche milieuvriendelijker te maken, is innovatie vereist. Online bloemist Frederique’s Choice zet de eerste stappen met hun footprint boeket.

Frederique's Choice vond dat het proces van de bloemenkweker tot aan de keukentafel te lang was. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de bloem, de levensduur en het milieu.

Het gehele proces hebben we daarom onder de loep genomen om twee duurzame boeketten te maken. In deze boeketten zitten gerbera’s, rozen, salalblad en pistacia. Er zijn acht partijen betrokken bij de boeketten, waaronder kwekers, importeurs en binderijen. Dit zijn alle ‘handjes’ die aan de productie van onze footprint boeketten meewerken.

Gerbera’s uit Nederland

De Gerbera’s in het boeket zijn afkomstig van een Nederlandse kweker: Gerbera kwekerij Reijm Nieuwerkerk. Zij kweken de gerbera’s volgens ‘Het nieuwe kweken’. Met deze kweekwijze wordt onnodig verbruik van fossiele brandstoffen geminimaliseerd.

Rozen uit Kenia

De rozen uit het boeket komen uit Kenia van Timaflor. De kwekerij ligt op een indrukwekkende hoogte van 2.350 meter waar het hele jaar door rozen worden gekweekt. Bij de rozenkwekerij werken 2000 Kenianen. Het bedrijf zorgt voor werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

Timoflor ontwikkelde daarnaast systemen die zorgen voor een betrouwbare, duurzame aanpak en ondersteunt internationale initiatieven voor duurzaam geteelde rozen. Deze kweker sluit daarom perfect aan bij het duurzame boeket.

Salalblad uit de VS

Het salalblad uit het boeket is afkomstig uit de VS van Continental Floral Greens. Continental Floral Greens is momenteel de grootste snijgroen kweker en producent van de Verenigde Staten. Zij zijn altijd op zoek naar manieren om duurzamer en beter te produceren.

Pistacia

De pistacia in het boeket is afkomstig uit Spanje van Farid Aghbal. De mensen die hier werkzaam zijn, gaan iedere ochtend in teams van vier tot zes mensen de bergen in om de pistacia te snijden, te bossen en te bundelen. Zij proberen hierbij zo min mogelijk fossiele brandstoffen en grondstoffen te gebruiken.

Adomex in Nederland importeert en verpakt vervolgens de pistacia. Duurzaam ondernemen en de visie van Adomex gaan hand in hand. Zij werken nauw samen met partners, kwekers en klanten om een goed evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen te bereiken.

Bloemengroothandel Kempers

Alle bloemen en planten komen samen bij Bloemengroothandel Kempers die het daadwerkelijke boeket samenstelt en verpakt. Door de relatief korte schakels tussen de kweker en groothandel zijn de bloemen snel bij Kempers.

Frederique’s Choice verbindt

Frederique’s Choice is de verbindende factor in het project en biedt het product aan bij de eindgebruiker. De bloemen worden daarmee op de snelst mogelijke manier van kweker bij de consument gebracht. Hoe korter de keten van kweker naar vaas, des te beter voor de kwaliteit van de bloemen en het milieu. Frederique’s Choice probeert zoveel mogelijk samen te werken met duurzame organisaties en zoekt constant naar duurzame oplossingen.

Berekening van duurzaamheid

Maar hoe bereken je of een boeket duurzaam is? Om dit vast te kunnen stellen, is Benefits of Nature betrokken bij het proces om de duurzaamheid meetbaar te maken en om partijen te voorzien van gereedschap om het beter te doen. Denk aan het beperken van watergebruik, fossiele brandstoffen en meedenken in mogelijkheden om te verduurzamen zoals het aanbrengen van LED. In totaal is het boeket van kweker tot keukentafel door Benefits of Nature beoordeeld op 33 deelgebieden.

De mate van duurzaamheid is berekend aan de hand van een zogeheten footprint score. Hoe lager de score, hoe beter. Waterverbruik, lichtverbruik, transport en andere indicatoren worden meegenomen. De missie van Benefits of Nature is het terugbrengen van de footprint tot nul – en een gezondere leefomgeving voor de volgende generaties achter te laten.

De scores voor de boeketten zijn: 

Is dit nou duurzaam? Dat is lastig te bepalen. Frederique’s Choice is de eerste bloemist die een footprint score uit heeft laten rekenen. Er is geen vergelijking met andere boeketten mogelijk. Het zou daarom mooi zijn als andere aanbieders ook een footprint score laten berekenen. Frederique’s Choice is wel al met meerdere kwekers in gesprek die ook graag mee willen doen met het footprint project, zodat meer gemengde boeketten met een footprint berekening aangeboden kunnen worden in de toekomst.

Facebook Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Steven Janssen op 26-04-17 nl.frederiqueschoice.com

Wil jij op deze oplossing reageren?

Laatste reacties

Initiatiefnemer

Deelnemers

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 15 Life on land