Zonnepanelen kopen, waar let je op?

Zonnepanelen kopen, waar let je op?

Om beslissingen te kunnen nemen over het [timed_link link=”https://zonduurzaam.nl/” keyword=”kopen van zonnepanelen”], omvormers, accu’s en andere elementen waaruit een fotovoltaïsch systeem is opgebouwd, is het van essentieel belang de technische specificaties te kennen, omdat je dan beter de prestaties, kwaliteit en duurzaamheid ervan kunt inschatten.

Om een aankoop te kunnen doen, moet je precies weten hoe de panelen zonlicht omzetten in elektriciteit, maar als je een basisidee hebt van hun werking, kunt je bepalen hoeveel je kunt besparen door een fotovoltaïsch systeem te installeren.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de efficiëntie van een paneel om zonlicht in elektriciteit om te zetten en de volgende zijn de belangrijkste om te evalueren alvorens tot aankoop over te gaan:

Vermogen van het zonnepaneel

Op zonnepanelen vindt je een typeplaatje dat de hoeveelheid stroom aangeeft die ze onder industriële standaard testomstandigheden kunnen produceren.

In het algemeen hebben de panelen die je op de markt vindt een vermogen tussen 200 en 350 W, hoe hoger dit getal, hoe hoger hun efficiëntie om elektriciteit op te wekken.

Het is belangrijk dat je in gedachten houdt dat dit een vermogen onder ideale omstandigheden is en dat dergelijke omstandigheden zich meestal niet langer dan enkele ogenblikken voordoen, zodat het onrealistisch zou zijn te verwachten dat ze deze prestaties de hele dag volhouden. Deze beoordelingen zijn echter nuttig voor het maken van vergelijkingen tussen de verschillende beschikbare opties.

Vermogenstolerantie

De vermogenstolerantie geeft aan in welke mate het afgegeven vermogen van een paneel kan afwijken van het op het typeplaatje vermelde vermogen.

Deze waarde wordt gewoonlijk uitgedrukt als een plus- of min percentage dat gelijk zou zijn aan het bereik van het afgegeven vermogen. Daarom verdient een kleinere tolerantiemarge de voorkeur boven een grotere, omdat dit zou betekenen dat de waarde dichter ligt bij wat wordt verwacht.

Zonnecel Rendement

Het rendement van het zonnepaneel geeft aan in hoeverre het in staat is zonnestraling om te zetten in elektriciteit.

De meest efficiënte panelen hebben tegenwoordig meestal een rendement van minstens 23%, veel hoger dan wat tot een paar jaar geleden commercieel voor zonnecelinstallatie werd gevonden .

Hoe hoger het rendement, hoe meer kilowattuur energie het paneel zal opwekken.

Het is raadzaam deze factor te herzien, aangezien een klein paneel met hoog rendement evenveel of meer stroom kan opwekken dan een groot paneel met standaard rendement. Wat zeker uitstekend nieuws is voor wie weinig ruimte heeft.

Temperatuurcoëfficiënt

Hoewel panelen ontworpen zijn om aan de zon te worden blootgesteld, kan warmte hun efficiëntie verminderen. Dit is waar de temperatuurcoëfficiënt belangrijk wordt.

De tests om deze coëfficiënt te bepalen worden uitgevoerd bij 25°C, zodat kan worden verwacht dat boven deze temperatuur er een daling in de elektriciteitsproduktie zal zijn die gelijk is aan de temperatuurcoëfficiënt van het paneel.

Sneeuw- en windbelasting

Sneeuw kan een aanzienlijke extra gewichtsbelasting op het oppervlak van een paneel veroorzaken en wind kan sterke druk uitoefenen op het oppervlak van zonnepanelen. Hoe hoger de sneeuw- en windbelasting van een zonnepaneel, hoe beter de tolerantie tegen deze krachten.

Controleer de beoordelingen en beoordelingen van zonnepanelen op sneeuw- en windbelasting, vooral als je in regio’s woont waar er grote verschillen zijn afhankelijk van het seizoen.

Duurzaamheid van zonnepanelen

De duurzaamheid van zonnepanelen meet hoe goed de panelen het uithouden in reële omstandigheden.

De betrouwbaarheidsnorm evalueert panelen door het uitvoeren van stresstests die de tientallen jaren van externe slijtage simuleren waarmee zonnepanelen tijdens hun levensduur te maken krijgen.

Deze tests zijn bedoeld om mogelijke vroegtijdige defecten aan zonnepanelen op te sporen, en panelen die aan de norm voldoen, zullen waarschijnlijk beter aan jouw behoeften voldoen.

Materiaal garantie

De materiaalgarantie garandeert tegen defecten ten gevolge van fabricagefouten, duurzaamheid en milieukwesties. De meeste fabrikanten garanderen dat hun fotovoltaïsche cellen tien tot twaalf jaar lang onbeschadigd blijven, en sommige geven zelfs nog meer materiaalgarantie.

Het is raadzaam goed op het contract te letten – sommige materiaalgaranties dekken de verzendings- en arbeidskosten in verband met de vervanging van een paneel, maar andere kunnen vereisen dat je deze kosten betaalt.

Kwaliteit

De Internationale Organisatie voor Normalisatie heeft kwaliteitsborgingsnormen opgesteld voor de verwerkende industrie. Fabrikanten van zonnepanelen kunnen zich laten certificeren om aan te geven dat zij aan deze normen voldoen.

Hoewel het ontbreken van een certificering niet noodzakelijkerwijs op een inferieur product wijst, is het kopen bij een gecertificeerde fabrikant wel een indicator van kwaliteit.

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie