Subsidies zonnepanelen, wat je kan verwachten

doorDarryl Fleming

Subsidies zonnepanelen, wat je kan verwachten

Met fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen we schone en hernieuwbare energie produceren en tegelijk onze koolstofvoetafdruk en elektriciteitsrekening verkleinen.

Zij worden beschouwd als een belangrijke technologische doorbraak waarvan wij veel profijt kunnen trekken.

Wat zijn fotovoltaïsche zonnepanelen?

Ze bestaan uit één of meer zonnecellen, die zonlicht opvangen en vervolgens omzetten in elektriciteit. De totale hoeveelheid van deze zonnecellen bepaalt het totale vermogen van het zonnepaneel.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, sommige met een betere energie-efficiëntie dan andere, afhankelijk van de technologie die wordt gebruikt.

Voordelen van fotovoltaïsche zonnepanelen

Omdat het een technologie is die schone elektriciteit produceert, uitsluitend gebruik makend van de energie van de zon, die een continue en schone energiebron is, hebben zonnepanelen ontelbare voordelen!

Lagere elektriciteitsrekening!

Het zonnepaneel wekt overdag gratis en schone elektriciteit op, waardoor het een deel van jouw energiebehoefte in huis dekt.

Door over deze extra elektriciteitsbron te beschikken, zal het verbruik overdag de behoefte aan energie van het net afremmen.

En als je batterijen hebt die het overschot kunnen accumuleren dat door het fotovoltaïsche systeem wordt geproduceerd, des te groter zal jouw verlaging van de elektriciteitsrekening zijn.

Zij stellen je in staat schone en hernieuwbare elektriciteit op te wekken
Zonnepanelen gebruiken zonlicht om schone elektriciteit op te wekken, wat betekent dat ze gratis hernieuwbare energie produceren.

Door thuis schone elektriciteit op te wekken, verkleinen we onmiddellijk onze koolstofvoetafdruk. Door onze eigen elektriciteit op te wekken, hoeven we niet afhankelijk te zijn van stroom van het gemeentelijk net.

Zonnepanelen zijn een kwaliteitsinvestering op lange termijn

De installatie van een fotovoltaïsch zonnepaneel is een goede investering voor de toekomst, want er is een garantie op lange termijn.

Deze systemen zijn ontworpen om minstens 20 jaar schone elektriciteit op te wekken, en rekening houdend met periodiek onderhoud kunnen sommige systemen langer meegaan.

Dit betekent dat, ook al is de investering aanvankelijk hoog, zij zich na enkele jaren zal terugbetalen, aangezien de elektriciteitsfacturen aanzienlijk lager zullen uitvallen.

Wat zijn de subsidies voor het verkrijgen van zonnepanelen?

Momenteel zijn er geen nationale zonnepanelen subsidies voor de installatie van zonnepanelen. Sommige gemeenten bieden echter hun eigen systeem van fiscale stimulansen om de invoering van dit systeem van energieopwekking te vergemakkelijken.

Naast deze stimulansen is het ook mogelijk BTW-teruggave te vragen op de aankoop, wat aanzienlijke besparingen oplevert.

Deze stimulansen vormen een unieke kans voor alle huiseigenaren om fotovoltaïsche panelen op hun woning te installeren.

Helpt de waarde van jouw huis op de vastgoedmarkt te verhogen
De installatie van een fotovoltaïsch zonnepaneel verhoogt de waarde van jouw huis op de vastgoedmarkt.

Tegenwoordig zoeken kopers naar huizen met een goed energiecertificaat om lagere elektriciteitsrekeningen te hebben.

Lokale zonnepanelen subsidies

Elk gewest stelt zijn eigen regels en subsidies aanbiedingen vast om de installatie van zonnepanelen te stimuleren. De bedragen variëren ook van plaats tot plaats.

Behalve kijken naar lokale subsidies is een andere interessante manier om de kosten van het installeren van zonnepanelen te drukken, een gezamenlijke aankoop.

Wanneer meerdere mensen besluiten om zonnepanelen door dezelfde leverancier te laten installeren, kunnen aanzienlijke kortingen worden bedongen.

Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten bieden nog betaalbaardere oplossingen. Dit zijn leningen met een lage rente en een betalingstermijn van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het gevraagde bedrag.

Je kunt een lening aanvragen tussen 2.500 en 25.000 euro, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren.

In Amsterdam is er bijvoorbeeld het programma Energielening Amsterdam, dat een betalingstermijn van 10 tot 15 jaar biedt met een rente van 0,99%, waardoor het veel gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot zonne-energie.

Het is vermeldenswaard dat zelfs zonder enige financiële subsidie de installatie van zonnepanelen zeer voordelig is, aangezien het aanzienlijke besparingen oplevert door een verlaging van de elektriciteitsrekening met maximaal 95%.

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie