Zuinig wassen, beter klimaat

doorDarryl Fleming

Zuinig wassen, beter klimaat

De wasmachine is een veelgebruikt apparaat in het Nederlandse huishouden. Deze handige machine wast kleding schoon zoals je dat met de hand niet zou kunnen doen. De wasmachine gebruikt echter een hoop water en elektriciteit. Wij hebben een aantal tips voor je hoe je zuiniger kunt wassen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook goed voor je portemonnee.

Kies een nieuwe wasmachine

Heb je een wat ouder model wasmachine? Dan kan het raadzaam zijn een [timed_link link=”https://schoonmaakbaas.nl/review/wasmachine/” days=”15″ keyword=”nieuwe wasmachine”] aan te schaffen. Nieuwe modellen wassen zuiniger door minder water te gebruiken én minder elektriciteit. Veel wasmachines hebben vaak een slimme functie die bepaald hoeveel was er precies in de trommel zit. De duur van het wasprogramma wordt vervolgens aangepast op de hoeveelheid was in de machine.

Draai altijd een volle trommel wasgoed

Dit is eigenlijk een no-brainer, maar toch horen we te vaak over halve wasjes die gedraaid worden. Vul de trommel van de wasmachine tot minimaal 75% van het gewicht wat in de trommel kan.

Reinig de wasmachine regelmatig met een wasmachine reiniger

[timed_link link=”https://schoonmaakbaas.nl/review/wasmachine-reiniger/” days=”17″ keyword=”Een wasmachine reiniger”] helpt bij het ontkalken van diverse elementen in de wasmachine waardoor het apparaat efficiënter kan verwarmen. Ook zorgt het ervoor dat de wasmachine lekker fris blijft en vrij van vetluis. Twee vliegen in één klap!

Was op een lagere temperatuur

[timed_link keyword=”Wasmiddelen” link=”https://schoonmaakbaas.nl/review/beste-wasmiddel/” days=”30″] zijn tegenwoordig zeer geconcentreerd en uitermate goed in het schoonmaken van kleding. Je kan dus op een veel lagere temperatuur wassen dan vroeger! Je wast alleen spullen op 60 graden wanneer hygiëne een rol speelt. Denk aan vaatdoekjes of wasbare luiers.

Hang de was op

Heb je een was/droog combinatie? Gebruik de droger dan niet! Hang je was aan een wasrek of buiten aan de lijn. Naast dat het beter is voor het milieu is het ook beter voor je kleding om de was niet in de droger te doen.

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie