BIOnyx zoekt circulaire opvolger voor post consumer recycled kunststof flessen met vloeistof

uitdaging

Bij BIOnyx maken we 100% biologische schoonmaakmiddelen. Wij zijn waar mogelijk duurzaam en circulair bezig. Op dit moment zoeken we naar een opvolger van gerecycled plastic (post consumer recycled, PCR, kunststof) voor de flessen die we gebruiken. Gerecycled plastic is voor ons niet goed, niet duurzaam en zeker niet circulair genoeg.

Gerecycled plastic

Gerecycled plastic is een goede (tussen) oplossing voor de bestaande flesjes die in omloop zijn. Zeker  als je weet dat er jaarlijks tussen de vijftig en honderd miljoen kunststof flesjes gebruikt worden en het overgrote deel daarna zwerfafval  wordt. Het is alleen zeker niet de ultieme oplossing, qua proces, product, verwerking en afbreekbaarheid (composteerbaar). Voor non-food producten is er al best wat mogelijk en beschikbaar, maar voor vloeibare stoffen, en in ons geval op natuurlijke basis, niet .

Statiegeld

Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx voeren statiegeld drie jaar eerder in dan de rest van Nederland. Per direct wordt op het hele BIOnyx assortiment, verkrijgbaar bij Natuurwinkel Amersfoort, statiegeld geheven. We gaan niet wachten op dé oplossing voor de plastic soep en het plastic zwerfafval.

Officieel zal er in 2021 statiegeld op kleine plastic flessen ingevoerd worden, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes en het zwerfafval met zeventig tot negentig procent te verminderen. Ook moet dan negentig procent van deze flessen worden hergebruikt.

Onze uitdaging

Wij zijn op zoek naar bedrijven die bezig zijn met alternatieven voor plastic flessen. Ook kennisinstituten die ons verder kunnen helpen zijn welkom. We horen graag van je! Voor meer informatie kun je een kijkje op onze website nemen of neem contact op met Arnout Noteboom via e-mail of 06-37279702. Je kunt ook een reactie achterlaten in het veld hieronder of een oplossing aandragen met de knop "stel een oplossing voor", rechts bovenin het scherm.

Facebook Twitter het internet
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Arnout Noteboom op 05-06-18 www.bionyx.nl

Wil jij op deze uitdaging reageren?

Laatste reacties

07 jun
Reactie van Marloes

Dag Arnout,
Wat een leuke uitdaging hebben jullie. Afra heeft hieronder al wat geschreven over het kunststofproject dat wij trekken samen met Rijkswaterstaat en het KIDV. Mijn collega Elsbeth en ik trekken dat project vanuit MVO Nederland. Zullen we volgende week anders even bellen? Ik probeer je maandagochtend en anders donderdag te bellen. mijn nummer is: 06 11 71 64 17 , mail: m.gerritsen@mvonederland.nl

07 jun
Reactie van Afra

Misschien is het daarnaast een idee om mee te doen aan dit programma over kunststof verpakkingsafval als grondstof: https://mvonederland.nl/nieuws/kunststofafval-als-grondstof-producenten-en-inkopers-gezocht-voor-pilots

05 jun
Reactie van Afra

Hi Arnout, producent Oriënza zat met een soortgelijke uitdaging en plaatste in 2017 een item. Hierop kwamen een paar interessante reacties (zie reactieveld onder de tekst) die mogelijk ook voor jullie relevant zijn. Neem vooral een kijkje: https://www.circulairondernemen.nl/uitdagingen/orienza-zoekt-duurzame-verpakkingen-en-doppen-voor-chemische-middelen

BIOnyx, producent van biologische schoonmaakmiddelen, is op zoek naar een opvolger van gerecycled plastic (post consumer recycled kunststof) voor onze flessen met vloeistof. Heb jij de oplossing?

Initiatiefnemer

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 12 Responsible consumption and production 17 Partnerships for the goals