Amsterdamse tram van GVB rijdt op groene stroom

bieb

De tram en de metro zijn niet weg te denken uit het drukke, Amsterdamse straatverkeer. Om de CO2-uitstoot van trams tot een minimum te beperken, vergroent Groenbalans met GvO's (Garanties van Oorsprong) de gebruikte stroom. GVB wil hiermee zijn positieve impact op de leefbaarheid in de stad vergroten.

Groenbalans ‘vergroent’ de gebruikte stroom door de tram en metro in Amsterdam. Het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam (GVB) is in 2017 gestart met een aanbesteding om de gebruikte stroom door tram en metro te vergroenen. Door het GVB is een keuze gemaakt voor Nederlandse wind en biomassa.

Deze tram rijdt op groene stroom

Al jaren rijden de GVB-trams en -metro op groene stroom. Toch vraagt de reiziger zich waarschijnlijk af hoe dat nou werkt als hij de slogan ‘deze tram rijdt op groene stroom’ leest. Elektriciteit wordt vergroend door gebruik te maken van Garanties van Oorsprong (GvO’s). Anders gezegd is een GvO het bewijs dat stroom duurzaam is geproduceerd, waarbij de bron en locatie wordt gegarandeerd. Een bron of locatie is bijvoorbeeld een windpark, een waterkracht- of een biomassacentrale. Door een GvO te koppelen aan 1.000 kWh (1 MWh) grijze stroom wordt deze groen. Grijze stroom is ingekocht bij de eigen energieleverancier en de GvO’s zijn ingekocht bij Groenbalans.

Garanties van Oorsprong

Het GVB heeft gekozen voor  Nederlandse GvO’s. Naast Nederlandse wind GvO’s wordt een deel ook ingevuld met Nederlandse biomassa GvO’s. Maar dan gecertificeerde biomassa volgens de NTA8080 normering. In het kort komt NTA8080 erop neer dat de biomassa voldoet aan de gestelde duurzaamheidseisen. De NTA8080 biomassa GvO is bijvoorbeeld ook toegestaan voor de certificering voor de CO2-prestatieladder.

Groenbalans is in 2017 door GVB gekozen als leverancier van deze Nederlandse GvO’s door te voldoen aan alle door het GVB in de aanbesteding gestelde eisen en de laagste prijsstelling.  

Meer weten?

Wil je meer informatie over Garanties van Oorsprong? Neem contact op via 030 75 33 114 of mail naar info@groenbalans.nl.

LinkedIn™ Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Sandra van Geel op 04-05-18 groenbalans.nl/nieuws

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties

Alle stroom die door tram en metro van GVB wordt verbruikt, is groen. GVB doet dat vanwege de grootschalige klimaateffecten die met de uitstoot van CO2 worden veroorzaakt.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 11 Sustainable cities and communities