Energie besparen, hoe doe je dat?

doorDarryl Fleming

Energie besparen, hoe doe je dat?

Per jaar geef je veel geld uit aan energie. Daarom zou het prettig zijn als je het energieverbruik kunt verlagen. Bovendien is dat goed voor het milieu. In dit artikel geven we een aantal tips voor energie besparen. Een voorziening die elektrische stroom levert in plaats van verbruikt, is een zonnepaneelinstallatie. Daar gaan we in de laatste paragraaf nader op in.

Waarvoor gebruiken we energie?

In huis gebruiken we energie voor heel veel zaken. Onder meer praten we dan over:

 • Verwarming
 • Warm water
 • Koken
 • Verlichting
 • Wasmachine
 • Video- en audioapparatuur
 • Keukenapparaten

Als we naar de mogelijkheden van energie besparen willen kijken, dan dienen we al die zaken onder de loep te nemen. Het zal duidelijk zijn, dat maatregelen op de gebieden van verwarming en verlichting met name in de winter energie besparen. Als je aan huis een laadpunt voor een elektrische auto hebt, dan is dat een belangrijke energieverbruiker. Omdat nog maar weinig mensen zo’n laadpunt hebben, laten we dat hier echter buiten beschouwing.

Verwarming

De verwarming van een woning kost tamelijk veel geld. Er zijn maatregelen die onmiddellijk een effect hebben en niets of weinig hoeven te kosten. We kunnen daarbij denken aan:

 • De verwarming een graadje lager zetten.
 • De verwarming eerder lager zetten, voordat je gaat slapen of je woning voor enige uren gaat verlaten.
 • Gordijnen eerder sluiten.
 • Deuren niet onnodig open laten staan.
 • Folie achter de radiatoren aanbrengen.
 • Verwarmingsbuizen isoleren daar waar dat kan en zinvol is.
 • Tochtstrips en dergelijk aanbrengen.
 • Thermostatische kranen op een goede manier gebruiken.

Er zijn maatregelen die wel een significante investering vereisen. Maar voor de zogenoemde verduurzamingsmaatregelen zijn echter leningen met een lagere rente en subsidies te verkrijgen. Qua warmte-isolatie kunnen we onder meer denken aan HR-glas in de ramen, en dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Naast warmte-isolatie kan je je cv-installatie intelligenter maken. Onder andere door een slimme thermostaat te installeren, die bij voorkeur via een app te regelen is. Als je cv-ketel al aan de oude kant is, dan is de vervanging daarvan door een model met een beter rendement zeker te overwegen. Of overgaan op een ander type van verwarming, zoals met infraroodpanelen. Het installeren van een warmtepomp is ook een optie.

Warm water

Voor energie besparing bij de warmwatervoorziening kan je aan de ene kant kijken naar hoe het water wordt opgewarmd en aan de andere kant het gebruik. Doet de cv-ketel die opwarming (combiketel) of is er een elektrische boiler of een gasgeiser? Ze hebben elk hun voor- en nadelen. Wat de beste optie is, hangt van het soort gebruik af. Je zou de watertemperatuur wellicht wat kunnen terugdraaien. Je kunt je douchegewoontes wijzen, waardoor je minder warm water verbruikt. Een maatregel die onder de verduurzamingsmaatregelen valt, is de installatie van een zonneboiler. Het rendement daarvan is natuurlijk in de winter minder groot, maar niet nul.

Koken

De energie besparing op gas of elektriciteit hangt veel af van de kookgewoonten. Kook je voedsel niet langer dan nodig is, gebruik je deksels om pannen af te sluiten, gebruik je normale of snelkookpannen? Kan je eten of warme dranken op een andere manier warmhouden in plaats van weer opwarmen? Als je overstapt van gas naar elektrisch, dan is het zinvol om de typen elektrische kookplaten ook qua energieverbruik te vergelijken.

Verlichting

Als je nog veel gloeilampen in je woning gebruikt, dan is het zeker aan te raden om die allemaal te vervangen door spaar- of ledlampen. Die zijn veel zuiniger en gaan bovendien lang mee. Om te voorkomen dat lampen in weinig gebruikte ruimten onnodig blijven branden, zou je bewegingssensoren kunnen gebruiken die de verlichting aan- en uitschakelen. Een andere mogelijkheid is een timer te gebruiken, die de verlichting na inschakeling een zekere tijd laat branden en die daarna uitschakelt.

Wasmachine

Een wasmachine is een grootverbruiker van elektrische energie en als je die vaak laat draaien, dan is het goed om naar het energieverbruik te kijken. Als je machine al wat ouder is, dan kan het vervangen daarvan door een modern en energiezuinig model een goed idee zijn.

Video- en audioapparatuur

Mensen willen video- en audioapparatuur nog wel eens aan laten staan, terwijl niemand er naar kijkt/luistert. Door daar wat attenter op te zijn, kan je energie besparen. Verder moet niet worden vergeten, dat apparatuur die in standby-stand staat nog altijd energie verbruikt.

Keukenapparaten

Het kan informatief zijn om eens naar het energieverbruik van de keukenapparaten te kijken. Een koelkast en een magnetronoven bijvoorbeeld hebben veel stroom nodig. Moet de koelkast inderdaad op die lage temperatuur staan? Kan voedsel ook buiten de koelkast worden bewaard? Zet je een afwasmachine ook voor kleine hoeveelheden vaat aan? Aan de hand van die inspectie besluit je misschien om andere hulpmiddelen te gebruiken of bestaande op een andere manier.

Zonnepaneelinstallatie

Met een zonnepaneelinstallatie verlaag je niet het elektriciteitsverbruik, maar wel je elektriciteitsrekening. Zeker met de nog geldige salderingsregeling zijn zonnepanelen een hele goede investering. Ze gaan lang mee en ook verhogen ze de waarde van je woning. Als ze meer elektriciteit opwekken dan je op een gegeven moment nodig hebt, dan kan je dat terugleveren aan het lichtnet. Daarvoor krijg je een korting op je elektriciteitsrekening.

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie